Eyewitness Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Villa Hennekens waarin Eyewitness Museum is gevestigd
Interview museumdirecteur tijdens dodenherdenking 2016

Eyewitness Museum was een museum in Beek, Zuid-Limburg. Het museum toonde de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Europa in zeer realistische diorama's. De menselijke kant van het verleden staat in het museum centraal. Dit gebeurt onder andere aan de hand van het fictieve verhaal van August Segel, een Duitse parachutist. Alle grote thema's uit het verleden van de Tweede Wereldoorlog komen in het museum aan bod: het ontstaan en de opmars van de NSDAP in Duitsland, vrijwel alle grote militaire operaties aan het west- en oostfront gedurende de gehele oorlog, collaboratie, onderduik en verzet, de Jodenvervolging en de Bevrijding.

Het museum was gevestigd in de monumentale villa Hennekens aan de Maastrichterlaan in Beek. Het museum was een initiatief van directeur Wim Seelen, het museum werd in mei 2013 geopend. De museale collectie bestond uit Duitse en geallieerde uniformen, wapens en uitrusting, documenten, onderscheidingen en vele andere originele objecten. Door de wijze van tentoonstellen wordt met deze collectie een zeer indrukwekkend beeld gegeven van het verleden van de Tweede Wereldoorlog.

Het museum heeft sinds haar oprichting een groeiend aantal bezoekers mogen ontvangen. Twee jaarlijks georganiseerde evenementen, het Bevrijdingsfeest in september en de Winternacht in december, bieden bezoekers de laagdrempelige mogelijkheid om naast het museum ook de dan in samenwerking met re-enactmentgroepen tentoongestelde oorlogsvoertuigen op het terrein te bekijken.

In augustus 2020 werd het museum getroffen door een grote inbraak waarbij bijzondere stukken uit de museumcollectie werden gestolen.[1] Op 2 oktober 2022 sloot Eyewitness Museum voorgoed haar deuren.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]